18u02

Vlaams Belang en Voorpost betogen tegen nieuwe Molse moskee

Zo'n 150 leden van Vlaams Belang en de nationalistische groep Voorpost hebben vrijdagavond actie gevoerd tegen de plannen voor de nieuwe moskee in Mol. Die krijgt onderdak in een pand op de hoek van de Beekstraat en de Borgerhoutsendijk.

Na een korte optocht van aan het gemeentehuis tot aan de nieuwe locatie van de moskee, was er een toespraak van Vlaams volksvertegenwoordiger Filip De Winter.  Die was vooral verbolgen dat de route waarvoor de partij toestemming had gekregen over landelijke wegen ging en niet door het centrum. "Ze willen ons liefst niet te veel visibiliteit geven en sturen ons langs de vissen en de koeien," zei De Winter. 

De Turkse moskee Ayasofya wil verhuizen van de Molenstraat naar de Borgerhoutsendijk, net buiten het centrum. "De moskee behoort tot het Turkse Diyanet-instituut waar Erdogan de touwtjes van in handen heeft.", zei De Winter. "De Turkse president wil via Diyanet in Europa de Turkse levenssfeer maar ook het islamitische geloof introduceren. Deze lange arm van Ankara mogen we nooit tolereren."

Lokaal Vlaams Belang-voorzitter Stef De Keyser gaat nog een stap verder. “De Turkse Ayasofya-moskee in Mol mag dan wel een vriendelijke indruk wekken, net als de islamitische gelovigen die er wekelijks over de vloer komen, de achterliggende beweegredenen zijn dat allerminst, " aldus De Keyser.