3u31

VIDEO: Carnavalvlaaikes uit Groot-Lo gaan over de toonbank

Carnavalvlaaikes of vastenavondvlaaikes zijn weer te koop bij de bakkers in de omgeving van Heist- o/d-Berg. Bij Bakkerij Carl in Bonheiden zijn ze druk in de weer om de lekkernij te maken. Op aswoensdag, het begin van de 40-dagentijd, spant men de broeksriem aan. De avond voordien, vastenavond, was het uitgelezen moment om nog eens alle remmen los te gooien. Daarna moet het soberder. Eén van de lekkernijen zijn de vastenavondvlaaikes zoals deze genoemd worden.

Het zijn taartjes gemaakt van gistdeeg en gevuld met pruimen- of abrikozencompote.  Zie hieronder hoe de Bonheidense bakker de lekkernijen maakt. 

Traditie ontstaan in Groot-Lo

In Duffel, Heist op den Berg, Putte en Bonheiden was het de traditie om dan vlaaien te loten. Het gebruikt dateert nog uit de eerste wereldoorlog. De eerste taartjes werden in Groot-Lo gemaakt. De uitbaters van het café op den Hazenberg, gelegen achter de kerk van Grootlo (dat toen nog deel uitmaakte van Keerbergen) kwamen op het idee kwamen om op vastenavond vlaaien te verloten. Om die vlaaien te maken deden ze een beroep op de toen nog jonge bakkerij uit Tremelo. En zo ontstond de mooie traditie dat telkens op vastenavond, en alleen dan, mensen in groten getalen lotjes kochten om zo’n lekkere vastenavondvlaai te winnen. 

Vele jaren later zijn de "vastenavondvlaaien" een begrip in de regio. Ook de weken na vastenavond kan men van de lekkernij genieten.