8u33

Nieuwe skatepark van Herselt komt aan VTC de Mixx

De Herseltse jeugd vraagt al enige tijd naar een nieuw skatepark. Na maandenlang zoeken, werd nu een geschikte locatie gevonden aan VTC de Mixx. Het nieuwe skatepark wordt in 2023 aangelegd.

Voor het skatepark werden locaties in alle deeldorpen overwogen. Die moet aan heel wat criteria voldoen: je hebt een ruim terrein nodig, waar skaters zich volop kunnen uitleven terwijl de mogelijke overlast en geluidshinder voor de buurt beperkt blijft. Locaties in de buurt van woonwijken werden daarom niet weerhouden. Meer afgelegen terreinen, met weinig zichtbaarheid en passage, zijn evenmin geschikt door hun gebrek aan sociale controle. 

Ook een centrale ligging binnen zowel de gemeente Herselt als het netwerk van naburige skateparken in Aarschot, Averbode, Westerlo en Westmeerbeekis een belangrijke factor. Alle Herseltse skaters moeten kunnen genieten van een skatepark in de buurt. 

Al deze criteria werden in samenspraak met de jeugdraad afgetoetst tegen de mogelijke locaties. Een skatepark op site de Mixx, nabij het toekomstige jeugdhuis, bleek de beste optie. De jeugdraad koos ook voor een skatepark in beton i.p.v. opbouwelementen omdat dit minder geluidshinder geeft, duurzaam en onderhoudsvriendelijk is.

Combinatie met jeugdhuis en freerunning

Rond het nieuwe jeugdhuis komt een sportief-recreatieve zone voor jongeren, met naast een skatepark ook freerunning. Op deze manier wordt een ‘urban sports’ zone gecreëerd die een mooie combinatie vormt met het naburige jeugdhuis. Deze plannen worden nog verder uitgewerkt met de jeugdraad en het jeugdhuis.