18u13
De wereld vandaag
vrijdag 1 juli
20°C
59 km

Nieuw kantoorgebouw Zonnige Kempen circulair voorbeeld

Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen die huurders heeft in de hele middenkempen opende vandaag een nieuwe hoofdzetel op de Grote Markt in Westerlo. De gebouwen zijn een voorbeeld van circulaire constructie: dat wil zeggen dat alles wat gemonteerd is, er ook weer uit kan. Het gebouw is dus futureproof, bij eventuele fusies kan er makkelijk uitgebreid of heringericht worden.

Het hoofdkantoor van Zonnige Kempen aan de Grote Markt in Westerlo is dubbel zo groot geworden, de vroegere parking is nu ook kantoorruimte. Bij de bouw werd bewust gekozen om materialen een tweede leven te schenken. Zo doet een oude parketvloer uit een voormalige dokterswoning uit Vorselaar dienst als plafond en komt de granieten vloer uit een kantoorgebouw in Brussel.

Alles is ook makkelijk opnieuw uit elkaar te halen of te herbouwen. Op 1 januari 2023 gaan Zonnige Kempen, De Woonbrug en de Geelse Huisvesting samen en op termijn verdwijnen onder meer de gemeenten Heist-op-den-Berg en Berlaar uit het werkingsgebied. Het gebouw is ook daarop voorzien. 

"We kunnen het gebouw ook nog een andere invulling geven", zegt Anneleen Eelen. "We hebben een polyvalente ruimte voor recepties of als verhuurruimte. Maar het grondplan van het kantoor zelf kan ook vrij gemakkelijk omgebouwd worden tot drie woningen."