19u31

Minister Demir schrapt bezoek aan Arendonk om veiligheidsredenen

Vlaams minister Zuhal Demir schrapt haar geplande bezoek aan de boeren van Arendonk. Volgens haar woordvoerder kan de politie de veiligheid van de minister en de andere aanwezigen niet garanderen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zou op 27 mei afzakken naar de gemeentelijke feestzaal De Garve in Arendonk voor een openbare vergadering. Ze zou er haar beleid komen toelichten en duiden. De avond was bedoeld voor N-VA-leden uit de hele provincie, maar ook alle geïnteresseerde inwoners en landbouwers waren welkom.

500 boeren

Maar volgens cijfers van politie zouden zo’n 500 landbouwers en tractoren naar de bijeenkomst in Arendonk komen. Naast leden van de Belgische actiegroep Farmers Defence Force zou ook een ruime Nederlandse delegatie de grens oversteken. De politie geeft zelf aan dat ze bij zo’n grote opkomst de veiligheid van de aanwezigen tijdens deze avond niet kan waarborgen.

In overleg met de burgemeester van Arendonk heeft het kabinet van de minister daarom beslist om de geplande roadtrip naar de Kempen te annuleren.

Geen dreiging

De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied reageert met verbazing op de annulatie  van  de gespreksavond omwille van veiligheidsreden. Ze benadrukt dat er van dreiging naar de minister toe geen sprake is. Maar door de grote toestroom van tractoren wordt wel verwacht dat de verkeerscirculatie te erg verstoord zou worden.

De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied vraagt al van haar oprichting om een open en constructieve dialoog met minister Demir. Ze veroordeelt alle vormen van geweld, chantage of bedreiging, ongeacht of ze van de boeren komen of van de overheid. Ze hoopt alsnog op een uitnodiging van de minister voor een veilige en open

 Er zijn zonder twijfel mogelijkheden om een gesprek te organiseren waarbij de veiligheid van alle betrokkenen perfect kan worden gegarandeerd. De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied kijkt uit naar de uitnodiging van de minister om samen rond de tafel te gaan zitten voor een open en constructief gesprek.

Foto: archiefbeeld