Het Arendonkse voedselbedrijf just. heeft naast plantaardig gehakt en falafelballetjes sinds kort ook wijn in zijn assortiment. En niet zomaar wijn: alcoholvrije wijn. Het bedrijf focust bewust op het alcoholvrije verhaal, omdat ze merken dat steeds meer mensen naar het alternatief neigen. Het kreeg de naam 'Bonheur', geluk in het Nederlands.
Arendonks voedselbedrijf brengt alcoholvrije wijn op de markt voor feestdagen: "Net zo vanzelfsprekend als klassieke wijn"
Voor 'Bonheur' werkt just. samen met een Frans wijnhuis dat al jaren expertise heeft in het maken van complexe wijnen. En laat alcoholvrije wijn daar nu net onder vallen. Er zijn drie verschillende versies: de Bonheur Blanc - witte wijn -, Bonheur Rosé en de Bonheur Spritz.
just. noemt het 'wine proxy's, wijnen gebaseerd op wijndruiven en kruideninfusies die hetzelfde smaken als de gemiddelde wijn, maar dus zonder een druppel alcohol. Het zijn dus geen wijnen waar de alcohol is 'uitgesleurd', maar het is een wijn die gemaakt wordt vanuit het idee dat er geen alcohol mag inzitten.
En het komt ook steeds meer voor aan de kersttafel, dat zegt bezieler Klaartje Mertens. "Voor het eerst zien we dat alcoholvrije wijn net zo vanzelfsprekend is op de feesttafel als klassieke wijn". De focus ligt volgens Mertens op de culinaire beleving, niet of er alcohol in zit of niet.
Wat ook opvalt? Veel restaurants bieden 'Bonheur' ook aan, zeker in de feestmenu's van de volgende dagen. Zo kan je het onder meer terugvinden op de menukaart van Hert in de Turnova-toren en Kan10 en Seir in Kasterlee. Daarnaast zijn de drie producten ook verkrijgbaar in de Colruyt en verschillende drankenhandels in de regio.