15u47

Mechelen vangt Oekraïense vluchtelingen op in leegstaand hotel

Het Mechelse stadsbestuur gaat een collectieve opvang voorzien voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen in het leegstaande hotel Montréal. Daarnaast stelt sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen plaatsen ter beschikking. En ook heel wat Mechelaars hebben een plaatsje thuis opgegeven. Alles samen zijn die initiativen goed voor meer dan 800 tijdelijke opvangplaatsen.

De stad wil in totaal 125 plaatsen voor collectie opvang van oorlogsvluchtelingen voorzien in het leegstaande hotel Montréal. Op de parking van het hotel in de Duivenstraat worden 20 woonunits in gereedheid gebracht. Daarnaast worden er in het hotel zelf ook nog eens 19 kamers gebruiksklaar gemaakt. Uiterlijk begin volgende week kunnen er Oekraïners opgevangen worden.

Ook Woonpunt Mechelen voorziet zo'n 110 opvangplaatsen. De komende twee weken worden er 35 woningen en appartementen klaargemaakt. Het gaat om leegstaande wooneenheden die wel nog voorzien moeten worden van basismeubilair. Daarvoor wordt samengewerkt met kringloopwinkel Ecoso.

De meeste opvangplaatsen worden echter voorzien door de Mechelaars zelf. Want in totaal werden al 595 plaatsen ter beschikking gesteld bij mensen thuis. 

"Ik ben enorm fier op het feit dat onze stad niet wegkijkt, maar haar verantwoordelijkheid opneemt", zegt Vlaams minister van Samenleven en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers. "In totaal gaan we hier ruim 800 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Vanuit Vlaanderen voorzien we onder meer 1.000 euro per opvangplaats die een lokaal bestuur voor minstens drie maanden beschikbaar stelt."