12u45

Lille wil afvalberg verkleinen met belasting op reclamedrukwerk

De gemeente Lille wil haar afvalberg verder verkleinen. Ze gaat daarom een belasting op reclamedrukwerk invoeren. Met de belasting wil de gemeente reclamemakers ontmoedigen om massaal reclame- of communicatiecampagnes op papier of wegwerpmateriaal te verdelen.

Verspreiders van drukwerk betalen vanaf februari 3 cent per exemplaar dat ze verspreiden. Lokale handelaars en verenigingen die zelf een foldertje posten moeten niets betalen, want publicaties tot 20 gram zijn gratis.

Verspreiders van drukwerk moeten zelf aangifte doen van de bedeling bij de gemeente. Dit moet ten laatste veertien dagen na de bedeling gebeuren. Wie periodiek ongeadresseerd drukwerk verspreidt, kan ervoor kiezen om zijn aangifte vooraf in te vullen voor het hele aanslagjaar. Afwijkingen van de jaarlijkse aangifte kunnen nadien nog rechtgezet worden.

Wie niet geïnteresseerd is in reclamedrukwerk kan bij het onthaal in het gemeentehuis gratis een sticker 'geen reclame' oppikken om op de brievenbus kleven. Zo voorkom je afval en verklein je ook je eigen afvalberg.