5u20

Lille verlaagt de snelheid in de dorpskernen naar 30 per uur

De gemeente gaat de snelheid in de dorpskernen van Lille, Poederlee en Wechelderzande verlagen naar 30 km/uur. In Gierle is dat al het geval. Met de snelheidsverlaging wil het gemeentebestuur de verkeersveiligheid in haar dorpen verbeteren. De snelheidsverlaging gaat in op 1 maart.

“Met een snelheidsverlaging van 50 naar 30 in onze dorpskernen, willen wij het signaal geven dat verkeersveiligheid een prioriteit is,” zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA). “Het zone 30-statuut is meer dan zomaar een snelheidsbeperking. De publieke ruimte wordt zo ingericht dat de focus op zwakke weggebruikers ligt. We willen een aantal aanpassingen doen zodat bestuurders spontaan minder snel gaan rijden.”

Zorgvuldig gekozen plaatsen

Aan de scholen gold al zone 30. De extra zones waar je 30 mag, zijn zorgvuldig gekozen. Ze komen alleen in de dorpskernen en aan de sportterreinen. In de Rechtestraat in Lille bijvoorbeeld van de Gierlebaan tot de Tielenbaan en in het centrum van Wechelderzande van de Oostmalsebaan tot de Lindenlaan.

"We hebben gezocht naar een juist evenwicht en volgen hiermee het regionaal beleidsplan," licht schepen van Mobiliteit Luc De Backer (Inzet) toe. We hebben al enkele fietsstraten, woonerven en een zone 30 aan onze scholen. We maken er nu een logisch geheel van.”