7u37

Kerstdiertje in Planckendael: stekelvarken geboren op kerstavond

'Prikkelend' nieuws vanop de kraamafdeling van Planckendael. Want op kerstavond is er in het dierenpark in Muizen een Afrikaans stekelvarken geboren. "Het jong doet het heel erg goed", zegt verzorgster Jolien.

Het is al het vijfde Afrikaans stekelvarken dat dit jaar geboren wordt in Planckendael. En dat is toch wel bijzonder, want de afgelopen 25 jaar werd er geen enkel geboren omdat er nooit een match werd gevonden qua ouderpaar. Maar begin dit jaar gebeurde het dan toch.

"Toen beviel moeder Stekeltje dankzij de komst van de nieuwe man Loki onverwacht van haar tweelingzonen Wafa en Winga", klinkt het. "Begin juni kwamen daar Willie en Wonka bij en op kerstavond is er dus ook een vijfde stekelvarken geboren."

Razendsnel groot

In tegenstelling tot wat sommigen misschien danken, is bevallen van een dier met stekels niet pijnlijk. “Bij de geboorte is een stekelvarken nog donzig. Het jong heeft wel al haren en die zullen elke dag verharden. Die stekels gebruikt hij of zij immers om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden. Binnen vier of zes weken zijn ze net zo scherp als bij de ouders”, legt verzogster Jolien uit.

Wie de kleine spruit wil zien, moet snel zijn. Want stekelvarkens groeien heel erg snel. Over 3 maanden is het pasgeboren dier al even groot als de ouders.