1u26

Herselt herdenkt gevallen vliegtuigen uit Tweede Wereldoorlog

De gemeente Herselt herdenkt dit weekend de piloten van 5 geallieerde vliegtuigen. Deze stortten tijdens de Tweede Wereldoorlog neer op hun grondgebied.

Vliegroute

Geallieerde bommenwerpers die naar het Ruhrgebied in Duitsland trokken, vlogen over het zuiden van Nederland en België. Dat was de kortste vliegroute.

Bij die vlucht werden de bommenwerpers begeleid door jachtvliegtuigen, maar deze hadden maar een beperkte voorraad brandstof.

Op de terugvlucht stortte heel wat vliegtuigen neer omdat ze onbeschermd langs de Duitse jachtpiloten moesten. In Herselt stortte er 5 neer.

“Via de goede samenwerking met onze lokale herdenkingsvereniging ‘82nd-101st US Airborne Division Herselt vzw’, ‘Plane Hunters Recovery Team vzw’ en de erfgoedcel Herselt herdenken we een weekend lang de hevige luchtoorlog in Herselt en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zegt schepen van Erfgoed Pieter-Jan Parrein.

Herdenkingsweekend

Vrijdag 3 september is er een gratis lezing in de parochiezaal van Ramsel.

In vrijetijdscentrum de Mixx worden zaterdag brokstukken van vliegtuigen tentoongesteld. In de namiddag worden ook op verschillende plaatsen bloemen gelegd voor de gesneuvelden.

Een fietstocht van 28 kilometer sluit het weekend af. Deze loopt langs de 5 locaties waar in 1944 de vliegtuigen neergestort zijn. Op elke plaats zal een stand staan die aangekleed is met een militair voertuig, parachutes, vlaggen en bewapening.

 

Foto: gemeente Herselt