7u38

Herinrichting IJzerenleen krijgt vorm

Na de Bruul en de Onze-Lieve-Vrouwestraat worden binnenkort nog twee straten uit de Mechelse winkeldriehoek opgewaardeerd. De Geitestraat wordt heraangelegd en op de IJzerenleen zal er een belevingsstrook komen. De huidige opstelling met groenbakken en zitelementen moet begin 2022 een permanent karakter krijgen.

Handelaars, horeca-uitbaters en buurtbewoners kregen gisterenavond de plannen als eerste te zien. "Het voorstel tot herinrichting van de IJzerenleen werd gisterenavond alvast positief onthaald door de handelaars", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. "We gaan nu met hun feedback aan de slag voor de definitieve uitvoeringsplannen. We gaan resoluut voor beleving en aantrekkelijkheid."

De hele strook tussen het voetpad en de rijbaan aan de westzijde van de straat wordt een opvolging van groenvakken en terraszones. De huidige  terraszones blijven behouden.

"In het voorgestelde ontwerp zitten 13 bomen, een kleine 400 m² plantvakken, waarvan 260 m² verlaagd en ruim 50 m² zitranden", vertelt schepen van Openbare Werken Patrick Princen. "Op die manier zullen we met de heraanleg van een beperkt deel van de IJzerenleen de straat toch een grondige metamorfose geven. Dit wordt voor winkelaars en terrasbezoekers nóg een aantrekkelijkere plek dan het nu al is."

(Tekst gaat verder onder tekening)

Het is bedoeling om de werken uit te voeren in het begin van 2022, zodat alles klaar is voor de start van het terrassenseizoen. De kosten worden geraamd op een kleine 300.000 euro. 

Het stadsbestuur gaf eveneens groen licht voor het voorontwerp van de Geitestraat en legt het volgende week voor aan de buurt voor feedback.