12u30

Heist-op-den-Berg versoepelt mondmaskerplicht

De gemeente Heist-op-den-Berg versoepelt op eigen initiatief de mondmaskerplicht tijdens de hittegolf. Dat betekent dat de lokale politie niet zal optreden als je geen mondmasker draagt op rustige plaatsen waar je het corona-virus amper of niet kan doorgeven.

Mondmaskers blijven wel verplicht in bijvoorbeeld de Bergstraat, de belangrijkste winkelstraat van Heist-op-den-Berg, op de markt en in openbare gebouwen. En iedereen moet ook altijd een mondmasker op zak hebben, voor het geval dat het plots druk is. Maar inwoners die in deze hitte verkoeling zoeken in de natuur, waar amper volk is, moeten het dus niet opzetten.

Discussie

De beslissing van de gemeente Heist-op-den-Berg is opmerkelijk. Want gisteren bevestigde gouverneur Cathy Berx nog eens dat het dragen van een mondmasker in het openbaar de regel blijft in onze provincie. Ook al hebben we te maken met een hittegolf. De enige versoepeling die er wel kwam, was de avondklok. We mogen dus ook 's nachts weer buitenkomen. Maar cafés moeten nog wel altijd sluiten om 23u en mondmaskers blijven dus in principe verplicht.

Al hebben ook experts hun bedenkingen bij zo'n algemene verplichting. Want als er niemand in de buurt is, kan je het virus ook niet doorgeven. En dan heeft dus een mondmasker eigenlijk ook geen nut. Een mondmasker altijd en overal verplichten, ook tijdens deze hitte, zou er wel eens toe kunnen leiden dat mensen de regels beu worden en er zich minder strikt aan gaan houden, vrezen een aantal experts. Anderen vinden dan weer dat een algemene mondmaskerplicht in het openbaar het voordeel van de duidelijkheid heeft. (Foto: archief)