Rode Kruis staat voor belangrijke uitdaging: veel meer plasma nodig

don 25 Jan
sg_mechelen.jpg
De vraag naar plasma stijgt al jaren en dat zal de volgende jaren niet anders zijn. Met plasma kan je het leven van heel wat patiënten redden. Maar plasmadonatie is echter nog niet zo gekend als bloeddonatie. Nochtans is het minstens even belangrijk, zeggen ze bij Rode Kruis-Vlaanderen, dat dringend op zoek is naar extra plasmadonoren.

Het Rode Kruis heeft in onze provincie 4 plasmacentra: in Mechelen, Geel, Turnhout en Edegem. Daar kan iedereen terecht om plasma te geven. Deze gele vloeistof die in je bloed zit, bevat allerlei eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen in zitten. Het wordt gebruikt om zowel rechtstreeks aan patiënten te geven – bijvoorbeeld bij personen met stollingsstoornissen of heel ernstige brandwonden – alsook om heel wat levensreddende medicatie mee te produceren. Zo is die medicatie bijvoorbeeld broodnodig voor patiënten met hemofilie of bepaalde immuunziektes.

Onafhankelijk blijven

Maar voor de inzameling van al dat plasma, staat het Rode Kruis voor een uitdaging. Ons land wil zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van plasma uit het buitenland, om de betaalbaarheid en de bevoorrading van de levensreddende medicatie op basis van plasma te kunnen verzekeren. Daarom moet het aantal donoren dit jaar namelijk fors toenemen. Concreet moet er dit jaar én volgend jaar zo’n 5 procent meer plasma worden opgehaald dan in 2023, of ongeveer 7.500 liter extra.

Zowel nieuwe donoren als bestaande donoren kunnen plasma geven in één van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen. Registreer je op rodekruis.be/plasma, check de locatie en het tijdstip dat jou het best uitkomt en maak een afspraak. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.

Foto: Rode Kruis