8u43

Gemeente en UPC Duffel samen solidair in opvang van Oekraïense vluchtelingen

Het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel stelt een leegstaand gebouw op haar campus ter beschikking voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daar kunnen zo’n 10 mensen opgevangen worden.

Naast slaapkamers richt het UPC Duffel er ook een gezamenlijke keuken, sanitair en een leefruimte in. Dirk Broos, algemeen directeur UPC Duffel: “We willen de vluchtelingen een plek geven waar ze weer tot rust kunnen komen, weg van de oorlog. Hulpverlening en de sociale reflex zitten ons in het bloed. Als psychiatrisch centrum beseffen we als geen ander welke impact dergelijke gebeurtenissen op een mensenleven hebben.” 

Omdat het om een leegstaand gebouw gaat, heeft de opvang geen impact op de voorziene plaatsen voor patiënten en het zorgaanbod in het ziekenhuis.

Begeleiding sociale dienst

Ook de gemeente heeft drie noodwoningen in orde gebracht voor de opvang van vluchtelingen. Deze week komen de eerste mensen aan. De sociale dienst van de gemeente staat in voor de ontvangst en begeleiding rond het verblijfsstatuut, woonst, onderwijs, medische en psychologische begeleiding.