5u59

Eigenaars vakantiehuisjes in Retie en Kessel misnoegd dat ze pand moeten afbreken

Heel wat eigenaars van chalets of vakantiehuisjes in de Vallei van de Kleine Nete hebben een brief in de bus gekregen van het Departement Omgeving met daarin de aankondiging dat ze hun eigendom moeten afbreken tegen 31 maart. Dat gebeurt in het kader van een traject van het departement om de natuur in riviervalleien te herstellen. Voor velen komt de brief als een donderslag bij heldere hemel. De huisjes staan er dan ook al zo lang en sommigen wonen er zelfs permanent in.

Afbreken, minnelijke schikking of verkopen

Wie een brief ontvangen heeft, wordt er door het Departement Omgeving op gewezen dat zijn chalet, huisje, vijver of constructie niet voldoet aan de voorwaarden van zijn vergunning. Doorgaans gaat het om verhardingen of reliëfwijzigingen die niet toegelaten zijn op de percelen. De eigenaars krijgen nu de kans om de illegale constructies af te breken of de reliëfwijzigingen ongedaan te maken. 

Daarnaast kunnen ze er ook voor kiezen om een minnelijke schikking te treffen met de gewestelijke stedenbouwkundige inspecteur. Dat houdt in dat de eigenaars ermee akkoord gaan om hun perceel binnen de drie jaar terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat. Een laatste optie is om de constructie te verkopen aan het Agentschap Natuur en Bos. Een schatter bepaalt dan hoeveel de eigenaar er nog voor krijgt.

Eigenaars die geen enkele van de opties aanwenden, worden later uitgenodigd in de burgerlijke rechtbank. 

Advocaat

Heel veel eigenaars van vakantiehuisjes of chalets zijn misnoegd over de beslissing van het Departement Omgeving. Voor anderen is het zelfs een regelrechte ramp, omdat ze permanent verblijven in hun vakantiehuisje. 

RTV ging langs bij enkele eigenaars van vakantiehuisjes in Retie en Kessel. Zij bevestigen alvast dat ze een advocaat hebben aangeschreven om hun zaak te verdedigen. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: RTV