15u32

Eerste fietsostrade van Vlaanderen Antwerpen-Mechelen krijgt make-over

De eerste en ook populaire fietsostrade van Vlaanderen, de F1 Antwerpen-Brussel over Mechelen wordt aangepakt. Amper zes jaar nadat ze werd aangelegd werkt de provincie samen met de gemeenten en steden aan een grondige make-over van de F1.

De oudste fietsostrade in Vlaanderen

De fietsostrade F1 tussen Antwerpen en Mechelen is sinds volledig in gebruik sinds 2015 maar de afgelopen vijf jaar is er  een enorme evolutie in het aantal fietsers. 

In Duffel bijvoorbeeld verdubbelde het aantal fietsers er op 5 jaar tijd van ruim 1 000 fietsers per werkdag in 2015 naar 2 059 in 2020”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit, mee. “Nu al maken er zoveel fietsers gebruik van deze fietsostrade en vanuit de provincie Antwerpen zijn we ervan overtuigd dat dit aantal nog zal toenemen." Men wil nu de fietsroute optimaliseren en knelpunten wegwerken, zoals slechte zichtbaarheid, verouderde infrastructuur of een te smal profiel.

Met de optimalisatie hopen ze een antwoord te kunnen bieden aan de huidige problemen die ze ondervinden aan de Spoorweglei in Sint-Katelijne-Waver. Ook bij de stad Mechelen is men fan van de fietsostrade. De opwaardering van de fietsostrade sluit naadloos aan op de nieuwe tangent en de innovatieve fietspuzzel aan het Mechels station. 

Als alles vlot verloopt, zijn tegen eind 2021 alle knelpunten met de best mogelijke oplossing in kaart gebracht.