4u59

Boerenprotest tegen positief advies Hoogstraten in stikstofdossier

Heel wat landbouwers hebben gisterenavond een tijdlang de Vrijheid in Hoogstraten geblokkeerd. Met hun actie wilden de boeren hun ongenoegen laten blijken over het feit dat het schepencollege in Hoogstraten een 'voorwaardelijk positief advies' had gegeven over het stikstofdossier.

De boeren trokken naar de Vrijheid omdat op dat moment de gemeenteraad van Hoogstraten samenkwam om het standpunt van het stadsbestuur over het stikstofdossier te bespreken. Om het schepencollege op andere gedachten te brengen, trokken honderden landbouwers en sympathisanten naar het stadhuis.

Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) benadrukt dat het om een voorwaardelijk gunstig advies gaat, waarbij het stadsbestuur dus voorwaarden stelt. "Zo moet er een studie komen naar de maatschappelijke en economische gevolgen en moet ook de onduidelijkheid over oranje en rode bedrijven weggewerkt worden", zegt Van Aperen. "We staan niet achter het stikstofplan zoals het nu voorligt." Volgens Van Aperen verschilt het advies van Hoogstraten inhoudelijk weinig ten opzichte van andere gemeenten, alleen de conclusie is anders.

 

Protest

Oppositiepartij CD&V wilde een amendement indienen om het advies weg in te trekken. Maar de meerderheid stemde het amendement weg.

Toen bleek dat het gunstig advies behouden bleef, probeerden een aantal landbouwers het stadhuis binnen te dringen. De politie moest tussenbeide komen. Na afloop van de gemeenteraad sprak burgemeester Van Aperen de actievoerders nog toe. Rond 23 uur keerde de rust terug.