Arendonkse pastoor krijgt 30 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf

woe 29 Mar 2023
De voormalige pastoor van de centrumparochie in Arendonk is veroordeeld tot 30 maanden voorwaardelijke gevangenis. Hij kreeg die straf van de rechter in Turnhout voor de aanranding van 3 kwetsbare jonge mannen. Hij moet begeleiding volgen voor zijn seksuele en psychische problematiek.

Geschorst

Een slachtoffer diende met zijn ouders klacht in tegen de pastoor en verklaarde dat hij meermaals aangerand werd door de intussen 59-jarige man. Na de klacht in de zomer van 2021 werd hij door het bisdom geschorst en moest hij de pastorij verlaten. 

Het nieuws sloeg in als een bom toen de pastoor na een misviering werd opgepakt. Jarenlang was de pastoor in Arendonk geliefd (foto: archief) in de gemeenschap en het verenigingsleven. Na de klacht van de man, zijn tuinman, kwam daar abrupt een eind aan. 

Slachtoffers

De slachtoffers zijn 3 kwetsbare mannen, waarover hij zich ontfermd had. Eén van hen was zijn tuinman, een man met autisme en het verstandelijk vermogen van een 8-jarige. Hij werd in 2019 een eerste keer aangerand, tijdens een reis van een parochiegroep. Het slachtoffer deelde een kamer met de pastoor. Twee jaar later gebeurde het nog eens en toen vertelde de man alles aan zijn ouders.

Tijdens het onderzoek naar die aanranding, vond de politie nog twee mannen die het slachtoffer werden. De pastoor had zich over hen ontfermd, omdat ze dakloos of eenzaam waren.

Naast de 30 maanden voorwaardelijk legde de rechter hem verder nog het volgende op. Als hij het engagement voor vrijwilligerswerk wil aangaan, moet hij daarvoor eerst toestemming krijgen van de justitie-assistent.