ANB kapt bomen in Postel voor veiligheid en meer biodiversiteit

don 7 Apr 2022
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaat dit jaar bomen kappen in de bossen van Postel. Ten noorden van het natuurgebied De Ronde Put, wordt stervende fijnspar gekapt. Dat is nodig voor de veiligheid of om ziekte te voorkomen. Inheemse bomen zoals zomereik, grove den, lijsterbes, vuilboom en ruwe berk worden behouden. Een deel van het gekapte kruin- en takhout van de fijnspar wordt ter plaatse op enkele grote hopen gelegd. Deze zogenaamde marterhopen bieden de volgende jaren een uitstekende schuil- en overwinteringsplaats voor allerlei dieren zoals de pad, salamander, muis, egel, wezel, hermelijn, bunzing, …

In de zone ten noorden van de E34 en ten oosten van de Reuselsebaan moeten kappingen de heide herstellen. Dat zorgt voor meer biodiversiteit en een gevarieerder bosbeeld. De verschillende heidevlekken worden met elkaar verbonden door zogenaamde corridors. Dat zijn meter brede, halfopen verbindingen door het bos tussen de verschillende heidepercelen.

Er is ook een kleinere kapping voorzien om de grafheuvels (tumuli) veilig te stellen. Volwassen bomen die bovenop de grafheuvels groeien, zullen voorzichtig geveld worden met een velmachine. Nadien volgt ook daar nog een specifiek beheer om de grafheuvels in goede staat te behouden.

Herbebossing

Door voorziene bebossingen elders binnen dit beheerplan blijft de bosbalans positief en is er uiteindelijk meer CO2-opslag dan voorheen. De aan te leggen corridors en heide sluiten aan bij het ecoduct over de E34 bij de Nederlandse grens.

Wandelaars ondervinden van de werken weinig tot geen hinder. In de Luyksgestelse Heide wordt een deel van het wandelpad omgeleid over de Grensweg. Na de werken loopt het wandelpad door de heidestrook.