Personeel WEB-kringwinkel staakt opnieuw na ontslag van verantwoordelijke

din 26 Mar
© RTV

De deuren van de WEB-kringwinkel in Turnhout blijven vandaag gesloten. In december legden de werknemers van WEB en SW WEB het werk al eens neer nadat de directeur was ontslagen. Nu staakt het personeel na een nieuw ontslag. Deze keer is het de verantwoordelijke van de kringwinkel die de laan is uitgestuurd. Ook de WEB-kringwinkels in Meer en Retie bleven vandaag dicht. Het is voorlopig niet duidelijk hoe lang de staking zal duren.

Het personeel van de winkel werd vanochtend op de hoogte gebracht van het ontslag van de verantwoordelijke van de kringwinkel. Na het nieuws legde het personeel daarop prompt het werk neer. De klanten stonden plots voor een gesloten deur. Buiten aan de kringwinkel staan bedden en staan boodschappen te lezen als “Wij worden ziek van onze werkgever” en “SW Web onthoofd”. 3 maanden na de eerste staking, leggen de medewerkers van WEB in Turnhout het werk opnieuw neer. En dus is de kringwinkel en het restaurant vandaag gesloten. Dit keer is het ontslag van de verantwoordelijke van de Kringwinkel de aanleiding. De man stond dicht bij het personeel en er wordt hem verweten dat hij de verzoeningspogingen tegenwerkte.

In december staakten de werknemers een eerste keer neer. Toen was het ontslag van een directielid de aanleiding. Zij had zich vragen gesteld bij de geldstromen die van WEB naar Blenders stromen. Blenders is een projectenorganisatie die al enkele jaren aan WEB gekoppeld is, maar die is niet rendabel, klinkt het. Als reactie vroegen de christelijke en socialistische vakbonden een nieuwe algemeen directeur aan te stellen, een herschikking van de bestuursorganen en financiële transparantie. Het nieuwe ontslag maakt de verzoeningsgesprekken er alvast niet makkelijker op.

Hoe lang WEB en SW WEB dicht blijven, staat niet vast. De actiebereidheid is groot. Ze eisen nu een nieuwe algemeen directeur, herschikking van de bestuursorganen en financiële transparantie. Het ongenoegen is groot, na de vorige staking is een tijdelijk directiecomité aangesteld.