40.000 jaar geschiedenis in tentoonstelling ‘Het verhaal van Katelijne en Waver’

woe 15 Nov
In het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver kan je momenteel de tentoonstelling ‘Het Verhaal van Katelijne en Waver’ bezoeken. De tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de twee dorpen van duizenden jaren geleden tot in 1977, toen ze fuseerden tot Sint-Katelijne-Waver.

"Enkele maanden geleden kende de televisiereeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een groot succes. Ook over onze gemeente en haar verleden zijn heel wat verrassende verhalen te vertellen. Zo groeide het idee voor deze tentoonstelling", vertelt schepen van cultuur Eric Janssens. Het gemeentebestuur sloeg de handen in elkaar met Erf en Heem en het Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap en dat leidde tot deze tentoonstelling.

"We beginnen 40.000 jaar geleden", zegt schepen Janssens. "Want wist je dat er tijdens de laatste ijstijd hier op mammoeten werd gejaagd? En dat op ons grondgebied we sporen hebben teruggevonden van een andere mensensoort?"

Kasteel Borgerstein

Ook over de middeleeuwen valt er heel wat interessants te vertellen. Een Duitse keizer, een grote abdij, een heuse burcht en het ontstaan van de Waverdorpen worden mooi in beeld gebracht. "En wie kent het verhaal van kasteel Borgerstein al? De aanleiding van de bouw was een gevecht met dodelijke afloop in het Mechelse stadsbestuur", aldus schepen Janssens.

In latere tijden is er het verhaal van Jan Kadodder, zien we hoe de Tachtigjarige Oorlog (eind 16e, eerste helft 17e eeuw) en de Kwade Week (Eerste Wereldoorlog) ook bij ons veel slachtoffers maken, komt de groentestreek in volle bloei en groeit het Instituut van de Ursulinen tot school met internationale faam.

“Deze tentoonstelling is een ontdekkingstocht voor iedereen die houdt van boeiende verhalen en interesse heeft in onze gemeente”, aldus schepen Janssens. De tentoonstelling loopt tot 17 december. Je kan ze bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Op zondag 17 december is de tentoonstelling extra open van 14 tot 17 uur.

Foto: gemeente Sint-Katelijne-Waver