30 maanden cel gevorderd voor Arendonkse ex-pastoor

woe 1 Mar
De voormalige pastoor van de centrumparochie in Arendonk riskeert 30 maanden cel voor de aanranding van 3 kwetsbare jonge mannen. Hij moest vanmorgen voorkomen voor de rechter in Turnhout. Een slachtoffer diende met zijn ouders klacht in tegen de pastoor en verklaarde dat hij meermaals aangerand werd door de intussen 59-jarige man. Na de klacht in de zomer van vorig jaar werd hij door het bisdom geschorst en moest hij de pastorij verlaten.

Foto: Het nieuws sloeg in als een bom vorig jaar in Arendonk toen de pastoor in de herfst na een misviering werd opgepakt. De pater, hier in beeld in een oudere reportage van RTV, is er dan al 18 jaar actief en erg geliefd in de gemeenschap en het verenigingsleven. Na de klacht van de man, zijn tuinman, komt daar een eind aan

De openbare aanklager wijst erop dat de man autisme heeft en het verstandelijk vermogen van een jongen van acht ook al is hij meerderjarig. De pastoor, eerder Norbertijnenpater in Postel, betuigt zijn spijt. Volgens hem ging het om wederzijdse genegenheid die hij verkeerd interpreteerde. 
2 andere mannen legden soortgelijke getuigenissen af. Te gelijkend om verzonnen te zijn zegt de aanklager. De verdediging zegt dat de politie zelf op zoek is gegaan naar die verklaringen en uit twijfels over het verhoor van de betrokkenen. De pater moet veroordeeld worden voor het duidelijke ene feit klinkt het, maar niet voor de 2 andere omdat daar geen bewijs voor is.

De aanklager vraagt dertig maanden cel eventueel met begeleiding. Volgens de verdediging is de pater al zwaar gestraft door zijn schorsing en zijn verwijdering uit de pastorij.