Zonnepanelen drijven op waterbassin tuinbouwer Meer

din 27 Sep 2022
3.000 zonnepanelen drijven voortaan op het waterbassin van glastuinbouwbedrijf Meer Fresh Product in Meer (Hoogstraten). Het drijvende zonnepark zal energie opwekken om de serres van het landbouwbedrijf te verwarmen. Daarnaast wordt de energie ook gedeeld met een bedrijf in de buurt.

"Het drijvende zonnepark bij Meer Fresh levert 8% meer groene energie op dan eenzelfde dakopstelling door het koelend water eronder, en het water eronder verdampt op zijn beurt minder", verklaart mininster van Landbouw en Innovatie Jo Brouns de meerwaarde van de zonnepanelen op het water.

Met de opgewekte stroom kan het landbouwbedrijf, dat onder meer tomaten, komkommers en watermeloenen teelt, haar serres verwarmen. Maar er gaat ook een deel van de opgewekte stroom naar een bedrijf in de buurt.

Want voor het project werkt de glastuinbouwer samen met het vleesverwerkende bedrijf Comeco, dat zo'n halve kilometer verderop gelegen is. "Comeco kan met deze groene energie bijna 600 ton aan CO2-uitstoot per jaar uitsparen – het equivalent van 170 Vlaamse gezinnen", zegt de minister.