Partnerartikel

Zo voorkom je rioolverstoppingen

din 2 Jan
image001.jpg
Boomwortels, voedselverspilling en papierwaren zijn de drie meest voorkomende redenen voor een rioolverstopping. Dus, wat kun je doen om een verstopping van de riolering weg te houden?

Sanitairproblemen kunnen veel ernstiger zijn dan een simpele verstopte gootsteen. In het ergste geval kan het hele rioolsysteem van een huis worden geback-upt, een probleem waarvoor vaak de hulp van een professionele loodgieter die je op rioolprobleemkwijt.be kunt inhuren nodig is. Gelukkig zijn er veel dingen die kunnen worden gedaan om de leidingen van je huis te onderhouden en te voorkomen dat je riool verstopt raakt.

Composteren en verzamelen

Het kan handig en gemakkelijk zijn om voedsel in de vuilnisbak te gooien en het door de afvoer te laten lopen, maar dit kan leiden tot verstopte afvoeren, waardoor er later meer problemen met de leidingen ontstaan. Hier is een betere oplossing. Verzamel je voedselresten en afval om toe te voegen aan een composthoop. Plaats geen vlees of ander vettig voedsel in deze bak, omdat het te lang duurt om af te breken in de compostbak. Houd ook, in plaats van vet in de afvoer te dumpen, een pot bij de hand om het vet op te vangen en gooi het weg als het vol is. Of kook ermee! Er zijn veel geweldige gadgets en tools!

Enzymreinigers

Gebruik maandelijks enzymreinigers voor je afvoer. Dit is echt het eenvoudigste wat je kunt doen om je afvoer schoon te houden. Het wordt aanbevolen om een enzymreiniger te gebruiken in plaats van een op chemicaliën gebaseerde reiniger. Enzymreinigers zijn beter voor je leidingen, je gezondheid en het milieu in vergelijking met de agressieve chemicaliën die vaak in commerciële reinigingsmiddelen worden gebruikt.

Hygiëneproducten

Vermijd het doorspoelen van doekjes (ongeacht wat er op de verpakking staat) en andere hygiëneproducten door het toilet. Houd er rekening mee dat artikelen zoals flosdraad, papieren handdoeken, wattenbolletjes, verband, kauwgom en maandverband voor dames en andere hygiëneproducten de leidingen kunnen verstoppen en tot ernstigere sanitaire problemen kunnen leiden. Kijk dus goed naar alles wat je wel én niet door de wc kunt spoelen.

Tuin

Houd bomen, struiken en andere planten uit de buurt van rioolleidingen. Een veelvoorkomende oorzaak van verstopte rioleringen is het gevolg van bomen die te dicht bij de riolering zijn geplant. Niet alleen kan de nabijheid van deze bomen het onderhoud bemoeilijken, maar de wortels kunnen IN de leidingen groeien, ze verstoppen en zelfs vernietigen als het probleem niet wordt verholpen. Voorkom dit beslist, want dit probleem zorgt voor veel ellende.

Wortelreiniging

Voer een keer per jaar een onderhoud reiniging van de boomwortels uit. Boomwortels zoeken dus naar water. het plannen van een jaarlijkse reiniging van de rooier kan helpen je riool vrij te houden van vuil en al het andere dat een ernstige verstopping kan veroorzaken. Je kunt dit klusje zelf uitvoeren, maar over het algemeen is het beter om hiervoor een specialist in te schakelen. Je weet dan zeker dat de wortels zich geen weg in het riool graven. Daardoor hoef je op termijn niet een loodgieter in te huren, wat uiteraard geld scheelt.