Mechelen in 2025 vrijwilligershoofdstad van Europa, versterkt engagement naar vrijwilligers toe

din 5 Mar
© Stad Mechelen

In 2025 is Mechelen vrijwilligershoofdstad van Europa. Een jaar lang zal vrijwilligerswerk in Mechelen in de kijker staan en worden alle Mechelse vrijwilligers gevierd. Met de ondertekening van het memorandum van het Centrum voor Europees Vrijwilligerswerk vandaag op het stadhuis van Mechelen versterkt de stad haar engagement om vrijwilligerswerk te blijven ondersteunen.

Dit jaar won Mechelen de titel van Europese Vrijwilligershoofdstad 2025, een erkenning voor de vele betrokken vrijwilligers en het beleid dat de stad hierrond voert. Vrijwilligers zijn de saus die elke vereniging bij elkaar houdt, van onmisbaar belang bij musea, festivals, armoedeorganisaties, seniorenverenigingen, sportclubs... Vrijwilligerswerk is de rode draad in het maatschappelijk weefsel dat samenleven in een stad als Mechelen mogelijk maakt. Op 5 december 2024 draagt Trento, de vrijwilligershoofdstad van 2024, de fakkel over aan Mechelen tijdens een slotceremonie. Dan kan het jaar van de vrijwilliger officieel starten.

En in Mechelen is 1 op 7 inwoners een vrijwilliger. Een snelle rekensom leert dat de stad ongeveer 12.500 vrijwilligers telt, daarmee kan je een voetbalstadion vullen. Het zijn mensen met een zeer diverse achtergrond die zich met hart en ziel inzetten voor verschillende maatschappelijke doelen. Denk aan huiswerkbegeleiding voor kinderen, het mooi houden van parken en pleinen, het verzorgen van dieren, het gidsen van mensen doorheen onze stad of het ondersteunen bij digitale geletterdheid.

Met de ondertekening van dit memorandum herbevestigt de stad het engagement om vrijwilligerswerk kwalitatief te ondersteunen. Tijdens de week van de vrijwilliger zet het Vrijwilligerspunt de vrijwilliger extra in de kijker onder de noemer: ‘Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis’.

Op de planning staat onder andere:

  • 6 maart, 19 uur, wijkhuis Battel: infosessie voor iedereen die graag aan de slag wil gaan als vrijwilliger, maar niet weet hoe eraan te beginnen
  • 9 maart: infostand op de zaterdagmarkt
  • 23 april: vrijwilligersbeurs waar vrijwilligersorganisaties zich voorstellen en vrijwilligers een opdracht kunnen shoppen