Vrachtwagenchauffeur uit Balen riskeert 5 jaar voor aanranding jonge kinderen

woe 20 Sep
Een 28-jarige Balenaar wordt ervan verdacht meerdere jonge kinderen te hebben aangerand. De truckchauffeur nam de jongens mee voor een ritje met overnachting in zijn voertuig, waar hij naakfoto's van hen maakte en de kinderen betastte. Hoeveel slachtoffers de man maakte is niet duidelijk. De man kwam in het vizier van de politie na een klacht van zijn zus. "Er is iets met nonkel gebeurd toen ik bij hem bleef slapen", had het neefje van de man aan zijn mama verteld.

Na de getuigenis van het jongetje kwam de politie meteen in actie, aangezien de man in de omgeving bekend stond voor zijn ritten en overnachtingen met jonge kinderen. In augustus van vorig jaar werd de man opgepakt en werd zijn woning doorzocht. De Balenaar bekende meteen dat hij nog een ander slachtoffer had gemaakt: hij had een jongen gefilmd terwijl die aan het douchen was. “Dat filmpje had hij intussen van zijn gsm gewist. Maar op een oudere gsm vonden we dertig beelden van naakte kinderen tussen 6 en 12 jaar. Bezit van kinderporno dus”, vertelt openbaar aanklager Hanne Hendrickx. 

Op zijn oude gsm stonden ook nog foto's van naakte of schaars geklede kinderen die de beklaagde duidelijk zelf had gemaakt. De man was duidelijk herkenbaar aan de tattoo op zijn arm. "Die arm is ook te zien op de foto's wanneer hij het onderbroekje van de jongens naar beneden trekt om hun intieme delen aan te raken", gaat Hendrickx verder. "Het is niet één keer gebeurd, maar meermaals bij verscheidene kinderen.”

Hoofdleider bij een speelpleinwerking

De beklaagde gaf toe dat hij in zijn tienerjaren al gevoelens had voor jonge kinderen en dat die nooit zijn weggegaan. "Toch was hij actief als hoofdleider op een speelpleinwerking", gaat openbaar aanklager Hendrickx verder. De man beweert dat hij daar nooit iets verkeerd deed en dat hij aan zichzelf wou bewijzen dat hij bij kinderen kon zijn zonder over de schreef te gaan. "Maar hij zet zo wel telkens de kat bij de melk."

De beklaagde kon ook telkens de jongens meekrijgen voor een rit met overnachting. Dat vereist ook een talent voor vertrouwen opwekken bij de ouders. "Dat is een skill die gevaarlijk is voor recidive", zegt Hendrickx. Het openbaar ministerie vordert een effectieve celstraf van 5 jaar, en wil na die straf de beklaagde ook nog verplichte therapie kunnen opleggen.

Ook na therapie nog uit de bocht

De Balenaar hoopt zelf op een voorwaardelijke straf met verplichte therapie. "Hij weet dat het onvergeeflijk is wat hij gedaan heeft en dat dit levenslang een diepe indruk zal nalaten bij de slachtoffers”, zegt zijn advocate. “Maar hij is niet geholpen met een effectieve celstraf. Therapie moet verkozen worden boven een gevangenisstraf. Het recidivegevaar is dan drie keer lager."

Hendrickx ging niet akkoord met de advocate van de vrachtwagenchauffeur. Het is niet omdat een beklaagde therapie nodig heeft, dat die sowieso niet naar de gevangenis gestuurd moeten worden, vindt zij. "Bij feiten zoals deze vraagt de maatschappij om een effectieve bestraffing. Hij heeft in het verleden al therapie gevolgd, en toch is hij nog uit de bocht gegaan.”

Het vonnis volgt op 18 oktober. 


Foto: archiefbeeld RTV