Volg het weer in Balen op de minuut met het nieuwe weerstation bij Natuurpunt

vrij 7 okt 2022
De Kempen is een weerstation rijker. Aan De Beekprik, het nieuwe ontmoetingscentrum van Natuurpunt in Balen (Vennen), is een ultramodern weerstation geïnstalleerd. De gegevens zijn meteen online beschikbaar.

Met het weerstation wil Natuurpunt Balen de educatieve toer opgaan. Scholen en verenigingen krijgen er een introductie in de weerkunde en het klimaat. In combinatie met een twintigtal peilputten in de Vennen en de waterstand van de Grote Nete en Hoofdgracht, zal het weerpunt het ook mogelijk maken om na te gaan wat de impact is van neerslag op de waterhuishouding in het plaatselijke natuurgebied, op korte en lange termijn. Dat heeft meteen gevolgen voor watergevoelige plekken lager, in het stroomgebied van de Grote Nete.

Particuliere meetstations

Het weerstation is geplaatst door de Belgische Meteoclub (BMCB). Het is een initiatief van gewone burgers, weerliefhebbers die een fijnmazig netwerk van meetpunten in heel het land willen creëren. Het weerstation levert de best mogelijke data over temperatuur en neerslag. De BMCB verzamelt de gegevens van alle particuliere meetstations en geeft die data meteen ook weer vrij voor iedereen. 

Je vindt op de site https://meteo-be.net/en de temperaturen, neerslaghoeveelheden en andere meteorologische data. Die worden à la minute, maar ook per dag, week en maandelijks bijgehouden. Dat levert een schat aan gegevens op, die bruikbaar kunnen zijn voor landbouwers, veehouders, tuiniers, toeristen, organisatoren van evenementen, horeca-uitbaters,… 

Foto: Natuurpunt Balen