VITO in Mol legt eerste steen voor nieuwe labo's

maa 23 okt
VITO, de Vlaamse onderzoeksorganisatie voor onderzoek en innovatieve oplossingen inzake duurzame ontwikkeling, legde zopas de eerste steen van een nieuw labogebouw, Earth genaamd. De labo-infrastructuur is onderdeel van het grotere masterplan voor het VITO Sustainability Park in Mol.

Het gebouw zelf zal tal van labo's en demoruimtes huisvesten, waar grondstoftechnologieën van de toekomst worden ontwikkeld én worden opgeschaald tot marktrijpe innovaties. Het Earth gebouw is een volgende stap, na de Balmatt-centrale en een eerste demohal voor circulair materialenonderzoek, om de infrastructuur van VITO geleidelijk aan te groeperen in het VITO Sustainability Park. 

De nieuwe gebouwen geven ruimte om verschillende onderzoeksprojecten te clusteren. VITO zal met deze nieuwe infrastructuur de kans krijgen om hun expertise op vlak van klimaatoplossingen nog te vergroten. Zo is er de pilootinstallatie LignoValue in de bio-economie, waarin ze biomassa gebruiken als grondstof voor nieuwe producten bv. in de bouwsector (isolatie, lijmen, vloeren, MDF-platen, coatings, dichtingsproducten, …). Dit maakt onze economie minder afhankelijk van fossiele grondstoffen.

Foto: Ontwerp SVR-Architects en Architektenburo Jef Van Oevelen - Copyright beeld Blacksquid