VIDEO: Theaterclub Ootello brengt Middeleeuwse Mol terug tot leven

maa 13 Feb 2023
In theaterzaal Ootello in Mol-Ezaart is het stuk Posterloo in première gegaan. De voorstelling werd voor corona al opgevoerd, maar moest drie jaar lang opgeborgen worden. Meer dan tweeduizend tickets vlogen al over de toonbanken. Posterloo is een verhaal over abt Jaak Veltacker die in de woelige periode van de Beeldenstorm en de pest abt in Mol wil worden.

Foto: Posterloo, een theaterstuk over het Mol van de zestiende eeuw door theatervereniging Ootello uit Ezaart. Het is een woelige periode voor abt Jaak Veltacker, middenin de Beeldenstorm en de opmars van de pest

Posterloo vertelt hoe in de 16de eeuw de jonge, Kempische abt Jaak Veltacker en zijn Molse muze Louise vechten voor meer vrijheid en verdraagzaamheid. De droom van het jonge ‘koppel’ wordt echter zwaar op de proef gesteld  als Filips II, na de Beeldenstorm in 1566, Spaanse troepen naar de Nederlanden stuurt om de katholieke kerk met harde hand in ere te herstellen. 
Het centrum van Mol brandt af, de pest slaat toe, uitgehongerde Spaanse soldaten moorden en verkrachten terwijl wolven huilend door de straat lopen en Jaak en Louise vechten voor … elkaar. Volgens de acteurs is het een geschiedenisles met een goede portie humor en emotie, voor alle leeftijden. Begin 2020 speelden ze al enkele shows, maar nu is het scenario lichtjes herwerkt. Voor meer info en tickets ootello.be.