VIDEO: Kerkhoven van Nijlen en Bevel zijn heraangelegd tot parkbegraafplaatsen

vrij 27 okt
De kerkhoven van Bevel en Nijlen zijn klaargemaakt voor de toekomst. Ze zijn de afgelopen maanden omgevormd tot duurzame parkbegraafplaatsen met meer groen dat minder arbeidsintensief onderhoud vereist.

De toekomst zal duurzaam zijn en dat komt duidelijk naar voor bij de nieuwe parkbegraafplaatsen. Pesticiden zijn al een tijdje wettelijk verboden en zijn dus niet meer bruikbaar bij het groenonderhoud. Daarom kwam er nieuw groen en meer groen, dat ook meer zal mogen groeien en minder arbeidsintensief onderhoud vereist. 
 
Meer groen staat gelijk met meer verkoeling en het beter vasthouden en laten insijpelen van water. Dat is beter voor zowel hitte en droogte als bij intense regenval. En door de inzet van nieuwe technieken wordt er ook zuiniger omgesprongen met water. Er is ook ruimte voor nieuwe begravingsvormen, bv op het stukje bosbegraafplaats.

Op de begraafplaats van Nijlen kwam ook een nieuw en functioneel afscheidsgebouw. (Foto's: gemeente Nijlen)

Het uitgangspunt van heel de heraanleg is dat mensen op een waardige manier en in een serene omgeving afscheid kunnen nemen van hun geliefden. In Bevel en Nijlen is de omvorming gebeurd, in Kessel staat deze nog gepland.

Onvrede

De voorbije maanden was er in de gemeente en op social media heel wat te doen over de heraanleg van de begraafplaatsen. Veel mensen vinden de ingrepen onnodig en niet mooi. Maar volgens burgemeester Paul Verbeeck was de heraanleg nodig om de begraafplaatsen klaar te maken voor de toekomst en vraagt elke verandering een periode van aanpassing. Straks meer in RTV Vandaag.