Afscheid van Walter van den Broeck in Turnhout: auteur werd 82 jaar

woe 14 Feb
In Turnhout is vandaag afscheid genomen van auteur en toneelschrijver Walter van den Broeck. Een 200-tal familie, vrienden en bekenden uit de literaire wereld kwamen samen in uitvaartcentrum Pontes samen voor een laatste eerbetoon. Walter van den Broeck is 82 jaar geworden. Op de plechtigheid zelf werd naast Walter de schrijver ook stilgestaan bij zijn persoon als vader en grootvader.
afscheid_walter_van_den_broeck_14022402.jpg

Hij was een van onze beste prozaïsten en Vlaanderens populairste en meest gespeelde toneelauteur. Van den Broeck werd meermaals bekroond voor zijn werk, onder meer met de Staatsprijs voor Toneel (1982), de Henriette Roland Holst-prijs (1982) voor "Brief aan Boudewijn" en de Staatsprijs voor Proza (1993) voor de cyclus "Het beleg van Laken". Walter van den Broeck was vooral bekend van 'Groenten uit Balen', het relaas van de wekenlange staking in de zinkfabriek in Balen dat enkele jaren geleden nog verfilmd werd. Het gaat over de staking bij de Balense fabriek Vieille Montagne. 

Hij is ook ereburger in zijn geboorteplaats Olen en zijn woonplaats Turnhout. Zowel in zijn woonplaats Turnhout als in zijn geboorteplaats Olen waren er rouwregisters voor de schrijver.  

Foto's: RTV