VIDEO: Grootmoeder getuigt in Geel over dodelijk ongeval van kleinzoon

maa 13 Nov
Grootmoeder Vera Heylen (81) is op missie. Als enige grootmoeder in deze streek sensibiliseert ze jongeren in scholen rond verkeersveiligheid. Zij doet dit via Getuigen Onderweg. Haar kleinzoon van 19 overleed 14 jaar geleden bij een verkeersongeval. Vandaag doet ze haar verhaal in het St.-Jozef of de vakschool in Geel. Zo wil ze ook de herinneringen aan haar kleinzoon levend houden.

Het zijn voornamelijk ouders die deelnemen aan Getuigen Onderweg, Vera is de enige grootouder die dit doet. Toen haar kleinzoon net overleden was, legde ze contact met Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Ze ging vaak naar praatgroepen en op termijn heeft het OVK haar zelf aangeboden om deel te nemen aan Getuigen Onderweg. In haar jonge jaren stond ze in het onderwijs. Intussen doet ze dit al 10 jaar en is ze van plan dit te blijven doen zolang ze nog kan.

Het spreken erover in scholen is voor haar ook een vorm van rouwen, zo vindt ze dat ze de herinnering aan haar kleinzoon ook een beetje in leven houdt. Dat is haar motivatie om dit te blijven doen. Verder merkt ze ook dat het een duidelijke impact heeft op jongeren, die haar vaak zelfs herkennen als de oma van Jeroen wanneer ze bijvoorbeeld gaat winkelen. Met de feestdagen in het vooruitzicht vindt ze het extra belangrijk hier aandacht rond te brengen. Tijdens deze momenten spreekt ze niet alleen maar laat ze ook muziek afspelen en dia’s zien met foto’s van Jeroen en andere verongelukte jongeren uit de streek. 

De kleinzoon van Vera, Jeroen verongelukte 14 jaar geleden aan het kruispunt van de Industrieweg met de Sluizenweg in Olen. Hij was toen 19 jaar oud. Een SAVE-bord  op de plaats van het ongeval moet hardrijders sensibiliseren.

Foto's: RTV