VIDEO: Giftige metalen in stadspark Turnhout: stad laat bodemonderzoek doen

don 9 Nov
De stad Turnhout laat onderzoeken of de grond van het stadspark in Turnhout vervuild is met giftige metalen. Dat meldt Radio 2. Het zou gaan om een historische vervuiling. Oppositiepartij Vlaams Belang vraagt dringend actie. De stad laat een bodemonderzoek doen.

Turnhout plant een bodemonderzoek in het Stadspark. Daar zijn momenteel grote werken bezig voor de bouw van de nieuwe sporthal. Maar nu is er ongerustheid over de toestand van grond. Tussen de jaren 40 en 70 zou er veel metaalafval van smederijen in de paden van het park gestort zijn. Een bezorgde burger heeft hierover een brief gestuurd aan alle gemeenteraadsleden. Zijn schoonvader stortte net na WO II afval in het stadpark dat hij ophaalde bij ijzersmederijen uit de buurt.

Geen sanering

Volgens oppositiepartij Vlaams Belang werd de bodem in de jaren 70 al eens onderzocht en is er toen metaalverontreiniging vastgesteld. Maar er werd toen niets ondernomen omdat de kosten voor een sanering te hoog zouden oplopen. Vlaams Belang vraagt dat de bodem nu op voldoende plekken getest wordt en er ook een sanering volgt, wat de kostprijs ook is. Het zou gaan om kankerverwekkende metalen als cadmium, nikkel en arseen. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: archief RTV