VIDEO: Extra veiligheidsmaatregelen gerechtsgebouw na agressie en vandalisme

maa 20 Mar 2023
De rechtbank van Mechelen is voortaan niet meer toegangelijk via de ingang aan de Keizerstraat. Dat is belist na een nieuwe gevallen van agressie en vandalisme. De rechtbank is nu enkel nog via de ingang in de Voochtstraat bereikbaar. Daar zal de controle strenger worden.

Onlangs was er nog een aanslag met een molotovcocktail tegen de rechtbank en werd er grafitti aangebracht op de toegangsdeuren. Die gevallen komen bovenop eerdere incidenten waarbij een man met een mes het gerechtsgebouw binnenwandelde en een beklaagde er met de portefeuille van een rechter vandaar ging.

Te weinig budget

Volgens voorzitter Theo Buyl worden magistraten en medewerkers van justitie meermaals per week geconfronteerd met ongewenst bezoek in hun werkruimte. Daarnaast is ook het onthaal aan de ingang van de Keizerstraat, een houten chalet, onbruikbaar geworden.

"Maar de financiële middelen om het onthaal aan te passen ontbreken", klinkt het. Waardoor justitie geen andere mogelijkheid ziet dan de ingang aan de Keizerstraat te sluiten. Bezoekers kunnen het gerechtsgebouw enkel nog binnen via de ingang in de Voochtstraat.