VIDEO: Expo in Vleeshuis Lier toont kruisen voor vrede en hoop voor Oekraïne

vrij 22 Dec
In het Vleeshuis in Lier loopt tot 15 januari de tentoonstelling #with love to Ukraine. Deze reizende tentoonstelling van om en bij 200 smeedijzeren kruisen is gemaakt door smeden uit heel de wereld. Zij willen zo de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne herdenken.

Het idee voor de expo ontstond in Oekraïne toen een plaatselijke smid Serhii Polubotko van zijn Slowaakse smid-vriend Daniel Miclos een prachtig gesmeed kruis kreeg. Het was meegereisd met een humanitair pakket voor het leger. Hierop stond de inscriptie: Voor vrede en hoop voor Oekraïne. Dat bracht Serhii Polubotko op het idee om, in herinnering aan de vele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, een museumcollectie van kruisen samen te stellen. Dat leidde tot een oproep naar smeden over heel de wereld met de werknaam #with_love_to_ukraine. Er werd hen gevraagd een kruis te vervaardigen uit staal gecombineerd met koper, brons of messing, niet hoger dan 50 cm.
Dit leverde 200 kruisen uit 27 landen op.

De tentoonstelling van de kruisen begon in Noorwegen, trok daarna naar het Oorlogsmuseum in Overloon in Nederland en is nu tot 15 januari te zien in het Vleeshuis van Lier.

Foto: RTV