Steff Cras start aan slotweekend Vuelta op elfde plaats

vrij 15 Sep
In de Ronde van Spanje staat onze regiogenoot Steff Cras (27) uit Noorderwijk voorlopig op een elfde plaats in het algemeen klassement. Daarmee is Cras de op een na beste Belg in de Vuelta. Met nog drie ritten te gaan, ligt de top tien nog altijd binnen handbereik.

Cras is een van de revelaties van deze Vuelta. De renner die uitkomt voor TotalEnergies ziet het als een beloning voor jaren van pech en blessures. Crass werd in 2018 prof bij Katusha. Hij kijkt er zelf op terug als zijn laatste jaar zonder pech , want het jaar nadien was hij zes maanden geblesseerd aan de heup. Zijn toanmalige team Katusha stopte er mee en hij maakte de overstap naar Lotto.

Veel blessures en pech

Na de coronapauze in 2020 reed de Kempenzoon maar twee koersen: de Ronde van Polen en de Ronde van Frankrijk. In de Tour viel hij al op dag één en brak hij zijn ruggenwervel. 

Ook in 2021 bleef Cras in het sukkelstraatje. Hij kreeg corona tijdens de Ronde van Catalonië, zijn eerste rit van het seizoen. Het herstel ging moeizaam en fietsen ging amper. Hij overweeg zelfs even om te stoppen. Maar hij reed toch mee in de Vuelta en daar vond hij de liefde voor de fiets terug. 

2022 begon goed voor Cras en hij begon aan de Vuelta met als doel een goed klassement te rijden, maar in rit twee brak hij pink en elleboog. Einde Vuelta 2022. Einde seizoen.

Twee breukjes in hand

Dit jaar begon niet ideaal. Na de Ronde van San Juan in Argentinië werd Cras ziek tijdens de terugvlucht. In de vijfde rit van de Tirreno-Adriatico kreeg hij opnieuw corona. In de tweede rit in de Dauphiné kwam hij ten val: twee breukjes in de hand. Met een handbrace kon hij toch starten aan de Ronde van Frankrijk, maar ook daar kwam hij ten val door een toeschouwer die te dicht op het wegdek stond. Einde Ronde van Frankrijk. 

Elfde plaats Vuelta

Maar nu lijkt hij eindelijk beloond te worden na moeilijk jaren met heel veel pech en blessures. Cras is op weg naar een mooi resultaat in de Vuelat. Met nog drie ritten te gaan staat hij elfde. De top tien is zelfs nog mogelijk. Hij volgt op 1'21" van het nummer tien Santago Buitrago.

Foto: archief RTV