Stad Mechelen wil betaalbaar woonproject op voormalige OVAM-site

woe 6 Dec
Vanaf begin 2024 kunnen projectontwikkelaars zich kandidaat stellen voor de aankoop van de voormalige OVAM-site in centrum Mechelen. De stad beoogt een betaalbaar woonproject, met een ondergrondse buurtparking. Er wordt gekeken naar duurzaamheid, met een groene en publiekstoegankelijke buitenruimte. Samen met de aangrenzende Melaan die weer opengelegd wordt, moet er een groene long in het centrum ontstaan.

Sinds in de jaren 80 de meubelzaak aan de Kanunnik De Deckerstraat werd afgebroken, wordt de voormalige OVAM-site gebruikt als parking. Stad Mechelen is nu op zoek naar een bouwheer om er een cohousingproject of een andere coöperatieve woonvorm te realiseren. “Omdat alternatieve woonvormen meer en meer een alternatief zijn om betaalbaar en kwalitatief wonen mogelijk te maken, zetten wij hier als stad op in”, vertelt schepen van stadsontwikkeling en wonen Greet Geypen (Voor Mechelen) bij Gazet van Antwerpen.

Betaalbaar en sociaal

Coöperatieve woonvormen kunnen een oplossing bieden voor de dure huizenmarkt. De bewoners kopen of huren hun woning niet, maar krijgen een aandeel in de woonvennootschap of het gebouw. Daardoor krijgen ze levenslang recht om er te wonen. 

“Alle woonprojecten met sociale insteek en oog voor de betaalbaarheid voor toekomstige bewoners komen in aanmerking”, vertelt Geypen bij GVA. 


Foto's: GVA