Rutten en ACV gaan akkoord: sluizenstaking wordt deels opgeheven

woe 6 Dec
Vlaams minister van Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) en de christelijke vakbond ACV hebben een akkoord gesloten over het ambtenarenstatuut in de binnenvaartsector. Aan sluizen over heel Vlaanderen, onder andere ook in Olen, Mol en Wintam, werd het werk neergelegd omdat nieuw aangeworven personeel beter betaalde contracten aangeboden kregen dan bestaande werknemers. Nu er een akkoord is, gaat een deel van de sluizen weer open. De liberale en socialistische vakbonden staken verder.

Gisteren kon u in RTV Vandaag zien dat er aan verschillende sluizen in onze regio gestaakt werd. De schepen konden niet door de sluizen passeren en liepen urenlange vertraging op. 

Op dinsdagavond kwamen minister Rutten en ACV tot een akkoord, waarbij het beroep van binnenvaartbegeleider een gezagsfunctie wordt, gezien de handhavingsrol die ze hebben. De statuten voor andere functies binnen de scheepvaart worden ook herbekeken. ACV roept op om de staking te beëindigen. De liberale en socialistische vakbonden staken verder. 


Foto: archief RTV