Romboutbos groeit in Duffel
“In de Varestraat, op 200 meter in vogelvlucht van percelen die we al in eigendom hebben, slaagden we er in 2020 in een perceel van 1,3 hectare aan te kopen dankzij de financiële steun van lokaal bestuur Duffel en de bebossingssubsidies van Vlaams minister Zuhal Demir. Deze bosaanplant helpt bij de realisatie van het bomencharter dat de gemeente onderschreef en van de 750 hectare waarvoor Natuurpunt zich engageerde. Het nieuwe bos grenst aan een bestaand bos waardoor het boscomplex bijna verdubbelt. In totaal zullen er zo’n 4.000 boompjes en struiken in de grond gaan”, vertelt Peter Geschier, conservator Goorbosbeekvallei van Natuurpunt.
Het bos maakt deel uit van het natuurgebied Goorbosbeekvallei en krijgt de naam Romboutbos. De naam refereert naar het kapelletje van Sint-Rombout dat op de Ferrariskaart van 1776 op de hoek van de Varestraat en de Mechelsebaan te zien is.
“Door de samenwerking met Natuurpunt kunnen we weer zorgen voor een bijkomend stukje natuur in Duffel. De jonge bomen en struiken kunnen hier nu groeien tot een structuurrijk biodivers bos. Wanneer dit bos zich wat meer ontwikkeld heeft, zal de aanleg van een wandelpad iedereen uitnodigen om hier de natuur te ontdekken en ervan te genieten”, vult schepen van milieu en natuur Isabel Glorie aan.
“Op de vrij droge zandige bodem wordt grotendeels zomereik geplant, afgewisseld met kleine groepjes linde, wintereik en haagbeuk. Wellicht zal zich ook spontaan berk ontwikkelen. Rondom het bos planten we diverse inheemse struiken zoals hazelaar, meidoorn, sleedoorn, hondsroos, sporkehout, enz. Zo krijgen we op termijn een heel gevarieerd bos met een hoge koolstofopslag”, licht ondervoorzitter van Natuurpunt Oude Spoorweg, Johan Asselberghs, toe.