Opsinjoorkes overspoelen Mechelse winkelstraten

maa 15 mei 2023
In het cultuurcentrum van Mechelen is de nieuwe tentoonsteling geopend die helemaal in het teken staat van het Opsinjoorke. Het bekende beeld van maker Frans van den Brande is in de loop der jaren uitgegroeid tot de mascotte van Mechelen en nu ook van de Special Olympics.

Met de tentoonstelling hopen de organisatoren om de Mechelaar kennis te laten maken met het Opsinjoorke, maar vooral met Frans van den Brande die het beeld in 1986 maakte voor de stad. Hij overleed twee jaar geleden. "Wat voor ons heel belangrijk is, is om niet alleen het Opsinjoorke in beeld te brengen maar ook zijn ander werk omdat het Opsinjoorke niet bepaald typisch is voor zijn beelden. Eigenlijk maakt hij totaal ander werk, veel abstractie, lyrische abstractie, veel verwijzingen naar de natuur ook wel in zijn werk, maar het Opsinjoorke is echt wel een uitzondering, een volks beeld, een volkse mascotte die hij voor de stad heeft gemaakt.", luidt het. 

De bekende Mechelse stadspop is werkelijk overal te vinden in het centrum, maar dan wel in kleurrijke en creatieve interpretaties. De kunstwerkjes worden nu verspreid over 120 winkels in het winkelcentrum van Mechelen. Je kan hem gaan zoeken tijdens de winkelwandeltentoonstelling  tot zondag 21 mei in de vitrines van de Mechelse winkels. Deze editie hangt nauw samen met de Special Olympics.

Foto: RTV