Onze Mening: U bent aan zet

zat 6 Jan
editojan2024.jpg
Ik weet niet of we na een week nog kunnen spreken van het nieuwe jaar. Bestaan daar regels voor? In elk geval, misschien heeft u het na die ene week al gemerkt. Misschien ook niet. Maar dan zal ik het u verklappen. Dit nieuwe jaar, wordt het jaar van u.

Voor u al begint te juichen en die champagnekurken, na amper een week alweer, laat ploffen: ik weet nog niet of u daar al te blij mee gaat zijn. Maar u heeft alvast alle kansen en alle troeven in handen in 2024.  

Want in dit nieuwe jaar mag u alles beslissen. U bent aan zet. Als een volleerd schaakspeler plaatst u de pionnen. Verschuift u uw koning en koningin. 

U mag beslissen wie uw nieuwe burgemeester wordt. Of toch zo goed als. U mag beslissen wie het in Brussel voor het zeggen krijgt. Of beter gezegd, wie uw gedacht moet of mag gaan zeggen, daar in de Wetstraat.  

Kortom, u bepaalt alles dit jaar. Als dat niet mooi is.  

Dit jaar hoeft u uw toevlucht niet te zoeken tot Facebook om uw mening te laten horen over de politiek, en vooral over haar dienaars. U kan hen de rekening nu persoonlijk presenteren. In het stemhokje.  

Akkoord, u kan dat alleen door een bolletje te kleuren. Veel uitleg of duiding kan en mag u daar niet bij geven.  

Maar dat bolletje geeft veel mogelijkheden. Het geeft veel macht. Want wees gerust, de meeste politici hebben meer schrik van een bolletje (dat niet achter hun eigen naam belandt) dan van een lang epistel - liefst in hoofdletters en met veel uitroeptekens - op internet.  

 

Passen

 

Oh, ja, u mag natuurlijk ook passen. Want voor het eerst hoeft u niet te gaan stemmen voor de lokale verkiezingen.  

Maar dan geeft u natuurlijk wel al uw kaarten uit handen. Dan legt u uw koning alweer neer nog voor het spel goed en wel begonnen is. Laten we dan ook afspreken dat wie zijn beurt laat passeren, zich achteraf ook van commentaar onthoudt.  

Sowieso wordt de keuze in uw stad of gemeente wellicht ook een pak kleiner. Overal worden er kartels gesmeed. Want de grootste partij krijgt het automatisch voor het zeggen. En we komen op deze manier wel heel dicht bij een rechtstreekse burgemeestersverkiezing.  

Al is een verrassing links of rechts nooit uitgesloten. Altijd is er wel ergens een koningsdrama op verkiezingsdag. 

Meer partijen in minder kartels. En dan zijn er nog de naamveranderingen links en rechts. Want wat 6 jaar geleden nog goed bekte en een garantie was op een goede uitslag, is vandaag misschien verdoemd.  

Het kan natuurlijk ook omgekeerd. Want waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. 

U houdt er dus maar beter uw kopje bij als u in dat stemhokje stapt dit najaar. Kwestie dat u toch zeker voor ‘de goei’ stemt. 

Ik had gezegd dat het uw jaar ging worden. Ik had niet beloofd dat het ook een gemakkelijk jaar ging worden.  

 

Phishing

 

Nu heb ik zo’n flauw vermoeden dat u het voor uw stad of gemeente wel weet.  

Ofwel gaat uw stem naar de huidige meerderheid, want och, zo slecht is het hier toch ook niet. Ofwel kleurt u een bolletje bij de oppositie van nu, want ‘die er nu aan zijn’, hebben er een boeltje van gemaakt. Of u stemt gewoon uit sympathie voor uw nonkel of buurvrouw die toch maar mooi op plaats 18 staat. Het kan ook 27ste zijn. 

Maar voor u uw licht laat schijnen over de gemeentepolitiek - en laten we niet vergeten, ook de provincie – mag u ook nog eens gaan stemmen voor het Vlaamse, federale en Europese parlement.  

Mag u stemmen? Moet u stemmen, moet ik zeggen. Want zo ingewikkeld is het natuurlijk wel in dit landje.  

En om het nog wat moeilijker te maken. Voor die Europese verkiezingen mogen ook jongeren vanaf 16 jaar gaan stemmen. Maar alleen voor Europa dus. De rest is voor de ‘grote mensen’. 

Maar, die verkiezingen voor Brussel dus. Ik zei dat u alle macht in handen hebt en nu hoor ik u al zeggen: “Jaja, het zal wel. Maar met onze stem houden ze toch geen rekening”.  

En ik begrijp uw ontgoocheling. Uw achterdocht. Uw argwaan. Uw wantrouwen. Als zelfs de dienaars in die parlementen al geen vertrouwen lijken te hebben en zich afkeren van Brussel.  

Als zelfs een minister liever burgemeester wordt.  

Als een lijsttrekker – die prominente plaats waarvoor dolken in ruggen worden gestoken van mensen die vroeger nog medestander waren – het plots voor bekeken houdt en haar plaatsje afgeeft.  

Als politici moeiteloos van Vlaams naar federaal parlement verkassen. Of omgekeerd. Ook al heetten ze vroeger toch echt wel specialist te zijn in hun domein.  

Het klopt allemaal wat u daar zegt. Maar laat dat toch geen reden zijn om te passen. Want een nieuwe kans krijgt u niet onmiddellijk. Hoewel, in dit land weet je natuurlijk nooit.  

Maar het is wel nu de kans om te zeggen wat u belangrijk vindt: betere pensioenen, meer mensen om onze kinderen op te vangen, bussen om op school te raken, een beloftevolle toekomst voor onze boeren, betaalbare energie, een lik-op-stukbeleid tegen crimineel gedrag...  

En u mag beslissen wie dat voor u moet regelen. 

Toch nog één waarschuwing. Alles komt natuurlijk met een prijs. Dus pas op voor diegenen die u gouden bergen beloven zonder dat het iets kost, dat alles met één vingerknip kan worden opgelost. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar.  

Een gouden tip tegen phishing-bendes ... en politici die naar uw stem hengelen. Een gouden tip, en nog gratis ook.  

(Nu begin ik mezelf nog tegen te spreken ook, het jaar begint al goed).  

 

De hoofdredactie