Onze Mening: Tegendraads

zat 5 Nov 2022
’t Is crisis voor iedereen. Dus verwacht deze keer geen puntige oneliners. Geen onverwachte plottwisten of grappige anekdotes. Laat staan een scherpe pointe. Dat blijft deze keer allemaal mooi op stock.

U zal het moeten doen met alleen wat keurig gespelde woorden en netjes opgebouwde zinnen. Want ok, de taalregels die gelden natuurlijk altijd en overal. Geen crisis of recessie die daartegen op kan.

Maar wanneer het er niet al te vrolijk aan toegaat in de wereld, is het niet het moment om al te veel toeters en bellen van stal te halen.

Zo lijken dus ook wel heel wat steden en gemeenten erover te denken. De dagen mogen nu wat korter worden en de nachten langer. Een sfeervolle kerstverlichting kan dan wat vreugd in de duisternis brengen. Maar laten we daar toch maar op besparen.

Er is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Het is al zo dikwijls gezegd. De best bespaarde energie, is de energie die je niet verbruikt.

Maar soms is het toch vooral ook symbolisch. Kwestie van het juiste signaal te geven. Alsof het verboden is om toch wat te lachen in deze niet altijd zo vrolijke tijden.

Ach, misschien moeten we soms net wel wat meer plezier maken ! Even de zorgen vergeten.

 

Titanic

 

Niet dat ik als de orkestmeester van de Titanic wil klinken, die maar blijft doorgaan met feesten tot het schip zinkt. Maar toch.

Ondanks de hoogoplopende rekeningen en de miserie die op sommige plaatsen en bij heel wat mensen wel degelijk opdoemen, kan een beetje vrolijkheid op tijd en stond geen kwaad. Al was het maar om die dreigende tristesse voor even te doorbreken.

Dus hang die draad van de kerstverlichting op, zou ik zeggen.

Want soms durf ik inderdaad wel eens tegendraads zijn. En hoewel u het misschien anders vermoedt, ik ben dat niet per se altijd doelbewust. Soms overkomt het met gewoon.

Zoals die keer dat ik een zekere job opgaf op een moment dat het overal ontslagen regende. Of toen ik toch maar koos voor die variabele rentevoet hoewel de bankdirecteur me er probeerde op te wijzen dat het echt wel niet lager kon. Dat de volgende stap 0% rente was. En dat zoiets uiteraard nooit gebeurt.

En ik zal u iets verklappen: ik heb het me nooit beklaagd.

Waarmee ik nu ook weer niet wil beweren dat u alle goedbedoelde adviezen zomaar naast u neer moet leggen. Als u dat met één advies wel zeker mag doen, is het van ondergetekende. Maar voor de rest is alle goede raad altijd welkom.

 

Huisvader


Dus ja, ik begrijp die besparingen ook wel. Net als u en ik, en alle bedrijven, moeten ook stads- en gemeentebesturen zorgen dat de rekening klopt aan het eind van de maand. Verantwoordelijkheid opnemen, heet dat dan. Besturen als een goede huisvader.

En dat er dan al eens ongemakkelijke keuzes moeten vallen, hoort er helaas ook bij. Helaas voor het eigen stadspersoneel dan meestal.

In Mechelen doen de stadsambtenaren deze winter maar beter een warme trui aan wanneer ze naar kantoor gaan. Want daar gaat de temperatuur maar liefst drie graden omlaag.

Als ze trouwens al een plekje vinden aan een bureau. Want het zal misschien zoeken worden, wanneer verschillende stadsgebouwen gesloten worden.

In Turnhout wacht het stadspersoneel al helemaal bang af. Want daar verdwijnen niet minder dan 60 jobs bij ’t stad. Veel drastischer kunnen besparingen natuurlijk niet worden.

Dat daar onmiddellijk kritische bedenkingen vanuit de oppositie opkomen, is niet meer dan logisch. Dat is de taak van de oppositie.

Dus dat die oppositie vragen stelt bij de cijfertjes en besparingen, zoals bijvoorbeeld bij de kosten van het zwembad in Lille, is niet meer dan normaal. Maar dat een zwembad geld, veel geld, kost, was ook al voor de crisis een feit.

En wanneer de schop dan in de grond zit, heeft het nog weinig zin, om de put weer dicht te gooien. Ook al vrees je een financiële krater. Want het is een illusie dat de prijzen opnieuw zullen dalen, leerde mijn bankdirecteur me ooit.

Eigenlijk is het zoals met die kerstverlichting. Ofwel houd je de vinger op de knip, ofwel kies je toch voor wat plezier en neem je het prijskaartje erbij. Gewoon een kwestie van keuzes maken.

Mijn keuze kent u. Ook al is ’t crisis.

 

De hoofdredactie