Onthaalmoeder voor 3de keer voor de rechter voor zelfde zaak

maa 20 Mar 2023
Een rechtszaak uit 2015 rond een mogelijk door elkaar geschudde baby bij een onthaalmoeder uit Rijkevorsel moet opnieuw voor het Hof van Beroep komen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Dit keer moet een team van experten zich over de zaak buigen. De onthaalmoeder werd in 2020 door de rechter in Turnhout vrijgesproken. Maar een jaar later kreeg ze voor het Hof van Beroep in Antwerpen toch een celstraf van 2 jaar met uitstel.

De feiten zelf dateren van 10 november 2015. Een onthaalmoeder uit Rijkevorsel verwittigt die dag zelf de dokter omdat één van de kinderen, een 7 maanden oude baby, begint te braken en het bewustzijn verliest. In het ziekenhuis worden een hersen- en netvliesbloeding vastgesteld.

Shakenbabysyndroom

Volgens de ouders én het parket zijn dat typische sympotomen van het zogeheten shakenbabysyndroom. De onthaalmoeder heeft haar onschuld altijd staande gehouden en werd in 2020 door de rechter in Turnhout volledig vrijgesproken.

Maar zowel de ouders als het parket gingen in beroep. In de zomer van 2021 werd de vrouw voor het Hof van Beroep veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar met uitstel. Daarmee leek de zaak definitief afgehandeld. Maar het Hof van Cassatie heeft het vonnis nu nietig verklaard.

Volgens het Hof van Cassatie was de aanstelling van een wetsgeneesheer zonder tegenspraak eenzijdig en dus onvoldoende. Daarom is de zaak vorige maand opnieuw gepleit, dit keer voor het Hof van Beroep in Gent. Het Hof wil nu dat een kinderneurologen en intensivisten zich over de zaak buigen. Daarna zal de zaak verdergezet worden. Dat zal pas begin volgend jaar zijn.

Foto: archief