Nieuw AED-toestel in hartveilige gemeente Duffel

don 26 Jan 2023
Duffel heeft er een publiek toegankelijk AED-toestel of ‘hartstarter’ bij. Buurtvereniging Lijsterstraat-Merelstraat en TotalEnergies zorgden voor een nieuw toestel in de buurt van het fort van Duffel en het Mosterdpotbos. Het hangt naast het tankstation aan de Mechelsebaan.

Een automatische externe defibrillator is een gemakkelijk te bedienen draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Zo’n toestel kan levens redden. 

“Het lokaal bestuur geeft als hartveilige gemeente subsidies aan Duffelse organisaties en verenigingen die een AED aankopen voor publiek gebruik. Dankzij de nieuwe AED naast het tankstation aan de Mechelsebaan wordt er een extra locatie in Duffel-Oost bediend”, zegt schepen van welzijn Lili Stevens. “Deze locatie ligt uit het centrum, maar het is een plaats met veel activiteit en waar veel mensensamenkomen: bezoekers van het fort van Duffel, wandelaars in het Mosterdpotbos, de school en jeugdzorg Ter Elst, PVT Schorshagen, dagverblijf De Maretak, enz. We hopen dat ook andere ondernemers of verantwoordelijken van Duffelse organisaties in de toekomst een gelijkaardig initiatief nemen.”

Momenteel hangen er in Duffel 9 publieke AED’s. Naast de toestellen bij de vier Duffelse ondernemers (Zijpstraat, Veldstraat, G. Van der Lindenlaan, Mechelsebaan) vind je er ook aan de bibliotheek, het zwembad, woonzorgcentrum Sint-Elisabeth, gemeentelijke lagere school De Meyl en aan de kantine van KVV Duffel in sportcentrum Mijlstraat.

Opleiding

Het lokaal bestuur organiseert jaarlijks, in samenwerking met de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis, twee gratis opleidingen ‘reanimeren en defibrilleren’ voor alle inwoners. Je leert er werken met een AED, hartmassages geven en situaties van noodgevallen inschatten. Je krijgt bovendien praktische aanwijzingen over eerste hulp. Er zijn jaarlijks ook  twee AED-demo’s op de wekelijkse dinsdagmarkt. 

Foto: Gemeente Duffel