Mechelen neemt maatregelen voor vlotter en veiliger verkeer in buurt Lange Nieuwstraat

vrij 24 mei
verkeerscirculatie lange nieuwstraat mechelen
© Stad Mechelen

Het stadsbestuur van Mechelen gaat enkele aanpassingen doen in de verkeerssituatie aan de Lange Nieuwstraat. Die moeten het sluipverkeer tegengaan. De aanpassingen komen er op vraag van de buurtbewoners.

Door langdurige werken liep de rijrichting van de Lange Nieuwstraat lange tijd van de Louizastraat naar de Milsenstraat. Hierdoor waren er minder conflicten op het kruispunt van de Louizastraat en de Lange Nieuwstraat, de verkeerscirculatie verliep overzichtelijker en de bereikbaarheid van de buurt tussen de Hoogstraat en Louizastraat verbeterde.

Maar nu blijkt dat automobilisten het verbod op doorgaand verkeer in de Milsenstraat vaak negeren en dat grote voertuigen moeilijk kunnen manoeuvreren op het kruispunt van de Lange Nieuwstraat en de Gebroeders Verhaegenstraat.

Daarom heeft het stadsbestuur beslist om opnieuw enkele wijzigingen door te voeren.

Camera

Het deel van de Lange Nieuwstraat tussen de Louizastraat en de Groenstraat wordt dubbelrichting. Verkeer vanuit de Groenstraat kan dus naar links of rechts, wat de ontsluiting verbetert. Tussen de Groenstraat en de Milsenstraat blijft eenrichtingsverkeer gelden, en de Gebroeders Verhaegenstraat wordt eenlrichtingsverkeer van aan de Milsenstraat tot aan het Onze-Lieve-Vrouwkerkhof. Zo wordt het verkeer in de smalle centrumstraten beperkt.

Daarnaast komt er in de Milsenstraat een camera waardoor alleen vergunningshouders nog toegang tot de straat krijgen. Zo wordt sluipverkeer vermeden en is de veiligheid aan de scholen en van fietsers en voetgangers in de Milsenstraat gegarandeerd.

De aanpassingen aan de bebording en de rijrichting worden vanaf maandag 27 mei uitgevoerd. De procedure voor de plaatsing van een ANPR-camera is opgestart, maar kan enkele maanden op zich laten wachten. In tussentijd doet de politie bijkomende controles.