Zes beweegbare bruggen op kanaal Dessel-Schoten worden vernieuwd

vrij 17 mei

De zes beweegbare bruggen over het kanaal Dessel-Schoten worden versneld gerenoveerd. Dat heeft de Vlaamse Waterweg bekend gemaakt. De overheid maakt 165 miljoen euro vrij voor de vernieuwing van in totaal 17 bruggen.

In de Kempen gaat het om brug 1 en 2 in Turnhout, brug 4 en brug 6 in Beerse en de twee bruggen op het grondgebied van Rijkevorsel. Daar was aan brug 7 net vandaag een defect. De brug ging niet volledig meer naar beneden. Het euvel was na een half uur wel opgelost.

Met een publiek-private samenwerking (PPS) zullen tegen eind 2030 de geselecteerde beweegbare bruggen vervangen worden. Een uitgebreide doorlichting toonde aan dat de geselecteerde bruggen niet enkel aan vervanging toe zijn maar ook in aanmerking komen om gebouwd te worden via een publiek-private samenwerking.

Omdat de bruggen ook deel uitmaken van het programma ‘Bediening op afstand’ zullen ze gelijktijdig uitgerust worden met de installaties om ze geschikt te maken voor bediening op afstand. Zo kan De Vlaamse Waterweg kan zo het streefdoel om vanaf 2032 al haar beweegbare kunstwerken vanop afstand te bedienen op schema houden.