Maria krijgt nieuw kleed voor 750 jaar Hanswijkprocessie

vrij 28 Apr
In aanloop naar de 750ste verjaardag van de Hanswijkprocessie in Mechelen loopt in de crypte van de Hanswijkbasiliek de overzichtstentoonstelling ‘Door de stad gedragen’. Het Mariabeeld kreeg voor deze feesteditie ook een nieuw kleed.

De traditie van de Hanswijkprocessie startte 750 jaar geleden toen Mechelen door pest en onlust werd geteisterd. Na het ronddragen van het Mariabeeld onder de woorden “Toon dat gij onze Moeder zijt” hielden de zorgen op. Er werd toen beloofd om jaarlijks een processie te houden. En 750 jaar gebeurt dat nog steeds.

 

Modeafdeling

Mechelen pakt dit jaar dan ook uit met een extra feestelijke processie. En daar hoort ook een nieuw kleed voor Maria bij. Dat werd gemaakt door de modeafdeling van de Ursulinen Mechelen in samenwerking met Cilab, Circulair Lab dat gebruikt textiel recycleert en verwerkt in nieuwe ontwerpen. Kralen van oude rozenkransen van parochianen worden als decoratieve elementen toegevoegd. Straks meer in RTV Vandaag.

Ter ere van de feesteditie loopt in de crypte van de Hanswijkbasiliek tot 11 juni de overzichtstentoonstelling ‘Door de stad gedragen’. (Foto's: RTV)