Kerken Laakdal open voor andere activiteiten

vrij 12 Jan
kerk_laakdal.jpg
In Laakdal blijven van de 5 bestaande kerken, nog 2 hun (religieuze) functie behouden. De drie andere kerken zullen opengesteld worden voor andere activiteiten dan de missen. Dat heeft de gemeente afgesproken met de kerkfabrieken en de Pastorale Eenheid.

Concreet blijven de Sint-Gertrudiskerk in Vorst-Centrum en de Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaardkerk in Veerle gewoon bestaan als kerk. Voor de Sint-Lambertuskerk in Eindhout start nu een onderzoek naar een mogelijke herbestemming. De de Sint-Niklaaskerk in Vorst-Meerlaar zal nog gebruikt kunnen worden als kerk, maar krijgt daarnaast ook nog een andere functie. De gemeente zal dit onderzoek leiden.

De Sint-Jozef Werkmankerk in Veerle Heide is geen eigendom van de gemeente. Daarom zal daar de kerkfabriek zelf het roer in handen nemen en onderzoeken welke bestemming de kerk kan krijgen. 

“Doordat er steeds minder mensen naar de kerk gaan, worden ook in Laakdal de parochiekerken onderbenut,” zegt schepen van Erediensten Jurgen Mensch. “Kerken kennen een cultuur-historische waarde maar ze kosten ook veel aan onderhoud. Dit (...) is dus een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Laakdalse kerken. Er zijn ondertussen 
al tal van voorbeelden van geslaagde her- en nevenbestemmingen van kerkgebouwen."

 

Foto: archiefbeeld