Leerlingen Sint-Lambertusinstituut herstellen torenspits van torengebouw

don 14 Dec
De toren van het torengebouw in de Oude Godstraat in Heist-op-den-Berg, waar het Cursuscentrum gehuisvest is, moet hersteld worden. De gemeente werkt hiervoor samen met het zesde jaar houtbewerking en dakwerken van het Sint-Lambertusinstituut. Daarvoor moet de toren gedemonteerd en naar de school gebracht worden.

Het Torengebouw aan de Oude Godstraat werd opgetrokken in 1951. Het kwam in de plaats van het huis Brems, een herenhuis genoemd naar de Heistse politicus, provincieraadslid en geneesheer Medard Brems. Eerst vestigde de politie zich in het gebouw, later ook de landmeter en de diensten van het kadaster. Een belangrijke verbouwing vond plaats in 1964. Sinds 2007 werden er gemeentelijke diensten in ondergebracht. Momenteel is het Cursuscentrum er gehuisvest.

Demonteren en vervoeren

Maar nu moet de toren dringend hersteld worden. Daarom vindt er vanmorgen een unieke en delicate operatie plaats in het centrum van Heist-op-den-Berg. Gespecialiseerde firma’s demonteren de toren van 4 ton en vervoeren hem naar de school. Daar zullen de leerlingen hem nauwgezet onderzoeken. Wat is nog bruikbaar? Wat moet er vervangen worden?  Vervolgens bestellen ze het nodige hout en starten de eigenlijke herstellingswerken. Nadien worden de zinken goten vernieuwd en de natuurleien aangebracht.  

Het Sint-Lambertusinstituut hoopt tegen de opendeurdag op 16 mei klaar te zijn met de werken. Alle geïnteresseerden kunnen de herstelde toren dan komen bewonderen. Daarna wordt hij terug op het torengebouw geplaatst.

Foto's: RTV/Gemeente Heist-op-den-Berg